31 Temmuz 2012 Salı

Kolay Pasta

MALZEMELER: 1 paket pasta kek tabanı 2 paket bitter çikolata 200 gr çiğ krema 1 çay bardağı süt YAPILIŞI:Kremayı ocakta kaynama noktasına getirin,ocaktan alın,parçalanmış çikolataları ilave edip karıştırarak çikolatalı pasta kreması elde etmiş olun,çift katlı pasta kekini bir miktar sütle ıslatın kremanın yarısını kekin yarısının üzerine yayın,sonra kekin ikinci yarısın üzerine üzerini kalan kremayla kapatın.buzdolabında bekletin.üzerini çikolata rendesiyle süsleyip servis yapın.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Sodalı Börek

MALZEMELER: 6 tane yumurta 2 şişe soda 2 çorba kaşığı tereyağı 3 tane yumurta bir çay bardağı sıvı yağ İçi için: beyaz peynir,maydanoz, YAPILIŞI:ince kıyılmış maydanoz ve peyniri karıştırarak harç hazırlayın.sıvı yağ eritilmiş tereyağı ve sodayı karıştırın.üç adet yufkayı aralarına sodalı karışımdan sürerek yerleştirin,üzerine peyniri yerleştirin,kalan yufkalarla üzerini kapatın.Klan sodalı karışımı üzerine dökün önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
Devamını oku...

Tuzlu Muffin

MALZEMELER: 2 su bardağından biraz fazla un 2 çorba kaşığı toz şeker 2 tane yumurta yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ 1 1 su bardağı süt 1 su bardağı kadar kıyılmış zeytin tuz 100 gr kadar ezilmiş beyaz peynir isterseniz dere otu maydanoz YAPILIŞI:sıvı yağ ve toz şekeri çırpın üzerine yumurtayı ilave edin sütü ağır ağır ilave edin,kabartma tozunu da ilave ederek karıştırmaya devam edin tuz zeytin peynir maydanoz ilave edip karıştırdıktan sonra muffin kaplarına alarak ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirin.(afiyet olsun)
Devamını oku...

30 Temmuz 2012 Pazartesi

CİLT LEKELERİ İÇİN

Yumurta akı ve rendelenmiş limon kabuğu krem kıvamına gelinceye kadar karıştırılır,hazırlanan kremden banyodan 1 saat önce masaj yapılarak cilde sürülür.
Devamını oku...

Sebzeli Köfte

MALZEMELER: 500 gr köftelik kıyma( DANA KOYUN KARIŞIK) 1 tane küçük boy havuç 1 tane küçük boy kabak 1 tane küçük boy kırmızı biber 3 dilim bayat ekmek 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar 10 dal maydanoz tuz kimyon karabiber YAPILIŞI:Kıymayı kaba alın rendelenmiş havuç rendelenmiş kabak kıyılmış kırmızı biberri ekleyin.Rendelenmiş ekmek içi,kaşar peyniri tuz ve baharatları da ekleyin iyice yoğurun.Yoğurduğunuz malzemeden cevi büyüklüğünde parçalar kopararak şekil verin.Kızdırılmış yağda kızartıp servis yapın.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Hardallı Kurabiye

MALZEMELERİ: 3 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı hardal, 3 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı, 1 adet yumurta, Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, Bir çorba kaşığı kırmızı toz biber bir tutam tuz,2 su bardağı un ÜZERİNE:rendelenmiş kaşar peyniri,çörek otu YAPILIŞI:Yumurtanın akın ve sarısını ayırın,sirke hardal tereyağı yumurta sarısı kaşar peyniri toz kırmızı biber tuz ve unu bir kaba alın yoğurun streç filme sarıp buzdolabında yarım saat bekletin.Daha sonra daha sonra merdane yardımıyla yarım santim açın ve dilediğiniz kalıpla şekiller çıkartın.tepsisine dizin,üzerine çörek otu ile kaşar peynirini serpiştirin.önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

29 Temmuz 2012 Pazar

Bahar Çayı Tarifi

50 gr Çuha Çiçeği 50 gr Mürver ağacı goncaları 15 gr ısırgan yaprağı 15 gr Karahindibaba kökü YAPILIŞI:Hepsini karıştırın.1/4 litre suya karışımdan bir dolu tatlı kaşığı atarak haşlayın,üç dk demliyip süzün.isterseniz balla tatlandırabilirsiniz.
Devamını oku...

28 Temmuz 2012 Cumartesi

Çiroz Salatası

MALZEMELER: 10-12 tane Çiroz 1 su bardağı sirke 3 çorba kaşığı zeytinyağı 5 dal dere otu 1 soğan 5-6 tane zeytin YAPILIŞI:Çirozları döverek kemiklerini kırdıktan sonra yüksek ateşte üzeri hafif renk alıncaya kadar kızartın.pişen balıkları hemen bir beze sarın ve üzerlerini iyice silerek yanmış kabuklarını temizleyin.bir cezvede sirkenin yarısını kaynatıp balıkların üzerinde gezdirin,üstleri örtülü bir biçimde yarım saat bekletin.sirkeyi süzüp,üzerlerine zeytinyağı ve kalan sirkeyi dökün.dereotu soğan ve zeytinlerle süsleyin
Devamını oku...

27 Temmuz 2012 Cuma

Domatesli ve Midyeli Fettucine

Malzemeleri: 15 tane iç midye 1 su bardağı Fettucine makarna 1 domates 1 diş sarımsak 2 dal taze fesleğen 2 çorba kaşığı zeytinyağı 3-4 dal maydanoz 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı tuz karabiber YAPILIŞI:makarnayı haşlayıp süzün,Midyeleri bol suyla haşlayın.Kaynar suda yumuşayana kadar haşlayıp süzün.domatesi soyup küp küp doğrayın.Zeytinyağını tavada ısıtıp sarmısağı pembeleştirin.midye,domates ve fesleğen yapraklarını ekleyip soteleyin.Tuz karabiber ilave edin.Makarna ve sosu bir kapta karıştırın üzerine maydanoz serpip servis edin.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Taze Domates Sosu

MALZEME: 3 Büyük domates 2 Taze soğan 2 Diş sarımsak 3 çorba kaşığı üzüm sirkesi 2 üç damla hazır sos 1 çay kaşığı şeker 1 çay kaşığı karabiber Yarım su bardağı maydanoz yapılışı domatesin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.Soğanların ve sarımsakların kabuklarını soyup kıyın.Malzemelerin hepsini bir kapta karıştırıp servis yapın
Devamını oku...

Naneli Çikolatalı Ev Dondurması

MALZEMELER: 100 gr siyah çikolata 60 gr sütlü çikolata 1 su bardağı krema 1 çorba kaşığı pudra şekeri 2 adet yumurta yarım demet nane YAPILIŞI: Çikolata krema pudra şekeri,nane dallarını bir sos kabına koyarak kısık ateşte çikolatalar eriyinceye kadar ısıtın.yumurtaları farklı bir kapta çırpın,Erimiş çikolatalı karışımı tel süzgeçten geçirerek yumurtaların üzerine süzün.mikserle karışım yoğunlaşıncaya kadar çırpın.karışımı derin dondurucuya koyarak 10 saat kadar orda bekletin.dondurma kuplarında meyve rolo gofretle servis edin.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

26 Temmuz 2012 Perşembe

Vanilyalı Dondurma

MALZEMELER: 4 Tane yumurta sarısı Yarım su bardağı toz şeker 1.5 su bardağı süt 1.5 su bardağı krema 1.5 çorba kaşığı vanilya esansı tercihe göre süslemek için meyve YAPILIŞI:Yumurta sarılarını şekerle birlikte uzun bir süre iyice çırpın,tencerede sütü ısıtın kaynamaya başlayınca,içinden bir miktar sütü yumurtalı karışıma ilave edin ve bu karışımı tenceredeki süte boşaltın kaynatmadan yavaş yavaş pişirmeye devam edin ta ki körükler kayboluncaya ve karışım kaşığın arkasına yapışıncaya dek.sonra soğumaya bırakın ve kremayla vanilya esansını ekleyip karıştırın.kapaklı bir kaba boşaltıp derin dondurucuda 3 saat bekletin.servis yapın meyve eşliğinde.
Devamını oku...

Meyveli Krem Karamel

MALZEMELER: 1 lt süt 9 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 paket vanilya KARAMELA İÇİN: 4 çorba kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı limon suyu MEYVELİ SOS İÇİN 200 gr olgun çilek YAPILIŞI:Sütü derin bir tencerede kaynatın.Ayrı bir tencerede yumurta,toz şeker ve vanilyayı karıştırın.Kaynamış sütü çırpma teli ile karıştırarak içine ekleyin.karışımı tel süzgeç veya tülbent yardımı ile süsün.karamelayı hazırlamak için şekeri ve limon suyunu tavada pekmez rengine gelinceye kadar pişirin.Karamel kalıplarının altına 1 çorba kaşığı karamela koyarak üzerine krem karışımını dökün.Fırını 170 derece ısıtın derin bir fırın kabına yerleştirerek altına soğuk su koyun.Krem karameller sertleşinceye kadar fırında pişirin.Taze meyveli sosu hazırlamak için çilekleri süzgeçten geçirin veya blender da çırpın.Meyveli sosu soğuttuğunuz ters çevirdiğiniz krem karamellerin üzerine dökün.
Devamını oku...

Elmalı Tart

MALZEMELER: 3 Su bardağı un 2 Tane yumurta 1 su bardağı pudra şekeri 125 gr tereyağ 1 tatlı kaşığı bal ELMALI HARÇ: 3 tane elma 3 çorba kaşığı pudra şekeri 1 tatlı kaşığı tarçın ÜZERİ İÇİN: 1 fincan süt YAPILIŞI:Elmaları soyup doğrayın pudra şekeri ve tarçın ile ocakta 25 dk pişirin,blender la püre haline getirin.Tart hamuru için bütün malzemeyi mikserde karıştırın.buzdolabında 10 dk üzeri nemli bir bezle örtülmüş vaziyette dinlendirin. fırın tepsisini margarin yada tereyağıyla yağlayın. tart hamurunu iki eşit parçaya ayırıp merdaneyle tart kalıbına göre inceltin,hamuru kalıba serip,üzerine elma püresini yayarak diğer hamurla üzerini kapatın.Üzerine fırçayla süt sürün.önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altın sarısı rengini alıncaya kadar pişirin.
Devamını oku...

Kadın Budu Köfte

MALZEME: 1 kahve fincanı pirinç 2 küçük soğan(ince kıyılmış) 500 gr yağsız kıyma yarım tatlı kaşığı tuz yarım çay kaşığı karabiber 1 çorba kaşığı yağ KIZARTMAK İÇİN: 4çorba kaşığı un 3 yumurta 1 su bardağı sıvı yağ YAPILIŞI:Pirinci ayıklayıp suda 15 dk haşlayın süzün,bir tencereye bir kaşık yağ koyup kızdırın,soğanı ilave ederek hafifçe sarartın.Kıymanın yarısını ilave edip soğanla 5 dk kavurun.Karışımı bir tepsiye boşaltıp içerisine kalan çiğ kıymayı,tuz karabiber ve pirinci ilave edip karıştırın.Sonra yumurta büyüklüğünde parçalar alıp şekil vererek önce una sonra yumurtaya batırıp
kızgın yağda kızartın.(AFİYET OLSUN)
Devamını oku...

Cevizli Tarator Sosu

MALZEME: 2 diş sarımsak 100 gr ince çekilmiş ceviz 1 kahve fincanı zeytinyağı 250 gr ekmek içi 1 kahve fincanı sirke tuz YAPILIŞI:Ekmek içini suda ıslatın iyice sıkıp bir kaba alın içine rendelenmiş sarımsağı koyun iyice karıştırın daha sonra yavaş yavaş yağını ve diğer malzemeleri ekleyerek yoğunlaştırın servis tapın.Özellikle midye tava ve kalamarla çok yakışıyor.
(afiyet olsun)
Devamını oku...

Domates Sosu

MALZEME (1kilo domates sos için) 3 kilo domates 100 gr zeytin yağ 1 orta boy soğan ince kıyılmış 2 diş sarımsak ince kıyılmış 1-2 tane defne yaprağı yarım tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı toz şeker YAPILIŞI:Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra incecik doğrayın süzgece koyun 2 saat kendi kadar suyunun süzülmesini bekleyin. Diğer taraftan bir tencereye zeytinyağı
kızdırarak soğan sarımsağı ilave edin,bir kaç kez çevirip domates ve diğer malzemeleri ilave edin ağır ateşte 20 dk pişirip ateşten alıp cam kavanozlarda muhafaza edin AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Erişte hamuru

Malzeme: 500 gr baklavalık un 5 tane yumurta yarım kahve fincanı zeytin yağ tuz yapılışı tüm malzemeleri karıştırarak hamur yapın.kıvamını aldıktan sonra üzerine nemli bez örterek 25 dk dinlendirin.dinlenmiş hamuru beş eşit parçaya ayırarak ayırdığınız parçaları tabak tabak büyüklüğünde elinizle yayın aralarına yapışmaması için için un serpip beş parçayı üst üste koyup 20 dk daha bekletin.daha sonra tek tek açın. ince şeritle halinde keserek açılmış hamuru eriştenizi tamamlayın.
Devamını oku...

Portakal ve Limon kabukları

Meyvelerin kabuklarını yıkayarak soyun kağıt havluyla kuruttuktan sonra fırına atarak iyice kuruyuncaya kadar pişirin.Çıkarınca mutfak robotunda un gibi öğütüp bir cam kavanoza koyun.Kek kurabiye ve pastalarda kullanın
Devamını oku...

Süt Taşmasın

Süt kaynatacağınız zaman kabı önceden soğuk suyla çalkalayın hem süt taşmayacak hemde temizlemesi kolay olacaktır.
Devamını oku...

Meyveli Kek Yaparken

Meyveli kek yapacağınız zaman meyveleri iyice kurulayıp unladıktan sonra kek hamuruna ekleyin ve kek hamurunu iyice çırpın;çünkü iyi çırpılmamış kek hamurunun içindeki meyveler dibe çöker.
Devamını oku...

Bademin İç Kabuğunu Soymak İçin

Bir kase suyu kaynatın.suya bademleri atın ve 1 dk pişirin.Süzün iç kabuklarını soyun kurulayın
Devamını oku...

Soğan Doğrarken

Soğan doğramak herkes için problemdir;çünkü gözler yanar ve sulanır,bunu önlemek için soğanları doğramadan önce üzerine sirke serpin.Böylece gözleriniz yanmadan rahatça soğan doğrayabilirsiniz.
Devamını oku...

Pratik Bilgiler

KIVAMINDA MAYONEZ YAPANIN SIRRI:Tam kıvamında mayonez yapmanın sırrı yağ ve yumurtanın aynı ısıda yani oda sıcaklığında olması ve sürekli aynı yönde çırpılmasıdır.
Devamını oku...

Su Muhallebisi

MALZEMELER: 1 çay bardağı nişasta 6 bardak su 100 gr margarin 1 su bardağı şeker isteğe bağlı sıcak sos.ÇİKOLATA BÖĞÜRTLEN.. vs YAPILIŞI:Tencereye 4 bardak su koyarak ocakta kaynamaya bırakın,diğer taraftan 2 bardak su ile nişastayı karıştırın ve kaynamakta olan suya ekleyin. Ardından şeker ve margarini de ilave edin.Muhallebi koyu kıvama gelene kadar sürekli karıştırarak 10-15 dakika kaynatın.kıvama gelince ateşten alıp muhallebiyi ıslak bir kalıba dökün.soğuyunca dilimleyerek dilediğiniz bir sosla servis yapın.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Dondurmalı Muz Kızartması

MALZEMELER: 4 top vanilyalı dondurma 8 tane muz 2 tane yumurta 1 su bardağı un yarım su bardağı pudra şekeri süt-yeteri kadar 4 çorba kaşığı pekmez YAPILIŞI:Süt un yumurta pudra şekerini karıştırın.azar azar süt ilave edere
k boza kıvamında bir sos elde edin.Muzların kabuklarını soyup sosa bulayıp kızgın yağda kızartın.Kızarmış muzları dilimleyip pekmez ve dondurmayla servis yapın.(afiyet olsun)
Devamını oku...

Şeftali Kokteyli

MALZEMELER: 2 tane şeftalinin suyu 2 top hindistan cevizli dondurma Buz parçaları YAPILIŞI:Şeftalilerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartın,Blender yardımıyla püre haline getirip suyunu bir süzgeçte süzün.Hazırladığınız şeftali suyunu ve hindistan cevizli dondurmaları derin bir karıştırma kabına aktarın.iyice karıştırıp bardağa doldurun.buz parçaları ile servis edin.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Havuç ve Ananaslı Kek

MALZEMELER: 200 gr ananas 1 adet büyük havuç 1 su bardağı un 1 çorba kaşığı kabartma tozu yarım çorba kaşığı karbonat 1 çorba kaşığı esmer şeker 1 su bardağı sıvı yağ 2 tane yumurta 1çorba kaşığı toz tarçın KREMASI İÇİN: 3 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞ 1 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ 60 GR LABNE PEYNİRİ 1 ÇORBA KAŞIĞI PORTAKAL SUYU 1 TATLI KAŞIĞI VANİLYA YAPILIŞI:Unu ve pudra şekerini karıştırma kabına alın,tarçın,karbonat,kabartma tozu esmer şeker sıvı yağ,ve yumurtayı katarak mikserle karıştırın.rendelenmiş havuç ve ananası da ilave ederek mikserle karıştırın kek kalıbına alıp ısıtılmış 180 derecelik fırında 40-45 dk pişirin.krema malzemesini de mikserle karıştırarak yoğunlaştırın fırından çıkıp soğuttuğunuz kekin üzerine sürün..AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Zeytinli Mısır Ekmeği

MALZEMELER: 1 bardak ayıklanmış zeytin 1 su bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı margarin 1 paket kabartma tozu 1 çorba kaşığı sirke 1 su bardağı un 1 su bardağı mısır unu 1 su bardağı ılık su YAPILIŞI:Hamur yoğurma kabına yoğurt yumurta eritilmiş margarin sirke kabartma tozu ılık suyu koyun.Unu,mısır ununu ve zeytini ekleyerek koyu kek kıvamında bir karışım hazırlayın.Yağlanmış tepsiye döküp üzerine su sürün 200 derece fırında pişirin.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Zeytinyağlı Börülce

MALZEMELER: 500 gr taze börülce 2 soğan 2 sarımsak 2 domates 1 çay Bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı limon suyu 1 su bardağı sıcak su tuz YAPILIŞI:Börülceleri yıkayıp ayıklayın,soğanları küçük küçük doğrayın,domatesleri soyup küp küp doğrayın,börülceleri tencereye alın soğan sarımsak ve domates ve şekeri ekleyip 5 dk kapağı kapalı pişirin.Sıcak suyu da ekleyip börülceler yumuşayıncaya kadar pişin. ılık veya soğuk servis yapın
Devamını oku...

Papaz Yahnisi

MALZEMELER: 750 gr kemiksiz dana eti 20 tane kadar arpacık soğan 10 diş kadar sarımsak yarım su bardağı sıvı yağ 3 su bardağı sıcak su isteğe bağlı 10 tane mantar 6 çorba kaşığı sirke yarım limon suyu 1 çay kaşığı tarçın yarım çay kaşığı kırmızı toz biber 1 çay kaşığı karabiber YAPILIŞI:Eti kuşbaşı doğrayın.soğan sarımsakların kabuklarını soyun,mantarları temizleyip dilimleyin.Tencerede sıvı yağı kızartın,eti ilave edip,kavurun soğan ve sarımsakları ilave edip soteleyin.Etler hafif yumuşayınca soğanlar pembeleşince sıcak suyu,sirkeyi ilave edin 30 dk kadar ağzı kapalı pişirin.Sonrasında mantarları süzüp ekleyin tarçın kırmızı toz biber karabiber ve tuz ilave edip 10-15 dk daha pişirin servis yapın.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Cennet Çorbası

MALZEMELER: 4 yumurta 5 çorba kaşığı rendelenmiş kaçar peyniri 4 çorba kaşığı galeta unu 5 su bardağı su YAPILIŞI: Yumurtaları bir kaba kırın kaşar peyniri galeta unu tuzu ilave edip mikserde çırpın.5 bardak suyu tencerede kaynarın yumurtalı karışımı azar azar ilave edip sürekli karıştırın karıştırarak 6-7 dk daha pişirin.servis kaplarına alın üzerini pul biber süsleyin.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Havuç Ezmesi

3 tane havuç 2 Su bardağı yoğurt 1 çay bardağı mayonez 2 diş sarımsak yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz içi tuz,kırmızı pul biber YAPILIŞI:Havuçları temizleyip rendeleyin 1 kaşık rendelenmiş havucu ayırın.Sarımsakları soyup ezin.Bir kapta yoğurt mayonez ceviz sarımsak,havuç ve tuzu karıştırıp servis tabağına alın.ayırdığınız havucu ve pul biberi üzerine serpiştirerek servis edin.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Hünkar çorbası

3 litre tavuk suyu 150 gr yoğurt 1 su bardağı un 2 adet yumurta sarısı 5 diş ince kıyılmış sarımsak 150 gr tereyağı 1 adet limon suyu
nane tuz karabiber 1 adet soğan 2adet patlıcan Öncelikle patlıcanları közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra incecik kıyın ve bir kenara alın.Bir tencerenin içine tereyağını (1 tatlı kaşığı kadar tereyağını ayırın), ince doğranmış soğanı ve sarımsağı koyup, kavurun. Biraz renk aldıktan sonra patlıcanları ilave edip tekrar karıştırın.Tavuk suyunu ekleyerek 10 dakika kaynatın.Çukur bir kabın içinde unu, yoğurdu, yumurta sarısını, limon suyunu, tuz ve karabiberi çırpın . Biraz soğuk, biraz da sıcak su ilave edip karıştırarak kaynayan çorbaya dökün ve 5 dakika daha kaynatın. Kenara ayırdığınız 1 tatlı kaşığı tereyağını küçük bir tavada kızdırıp naneyi ekleyin. Çorbanın üzerine gezdirip, sıcak olarak servis yapın.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Zeytinyağlı Kereviz

MALZEMELER: 2tane orta boy kereviz 2 kahve fincanı zeytinyağı 7 tane arpacık soğan 1 tane havuç yarım tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı toz şeker yarım çay kaşığı un 1 buçuk bardak su 2 tane portakalın suyu Yapılışı:önce soğanları biraz soteleyin,sonra doğradığınız havuçları ilave ederek soteleyin sonrasında kerevizi ve diğer malzemeleri ekleyin ağır ateşte pişirin dere otuyla servis yapın.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Hat Sanatında Kullanılan Malzemeler

HAT SANATINDA KULLANILAN MALZEMELER KALEM: Sıcak ülkelerin nehir ve göl kenarlarındaki sazlıklardan alınan kamış, koparıldıgı haliyle kalem olma vasfından uzaktır. Sarımsı renkte olan bu kamışlar kurumaları için sıcaklığı muhafaza eden gübre içine konulur. Burada yavaş yavaş suyunu kaybedip sertlik kazanırlar ve cinsine göre, kırmızımsı, açık kahverengi, koyu kahverengi ve siyah renk alırlar. Kalem açılıp da kullanılmaya başlandıktan sonra, kağıda temas eden ağız kısmı zamanla bozulduğu için yeniden açılması gerekir. Ancak Kur’an-ı Kerim gibi yazılması uzun kitaplarda bunun sakıncası vardır. Kalem yeniden açılırken ağzının genişliği eski ölçüsünde olmazsa büyük bir estetik kusur oluşur. Böyle uzun metinleri ince hat ile yazmak için ağzı kolay aşınmayan Cava kalemi kullanılır. Kamış kalemin ucunun açılması esnasında sol elin içine yatırılarak, orta boşluğu ve cidarı badem biçiminde görünene kadar, yukarıdan aşağıya meyilli olarak yontulur. Kalem dili denilen bu yassı kısmın iki kenarı, kalem ağzının ne kadar genişlikte olması isteniyorsa ona göre yontulur. Kalemin ağız kısmının birkaç santimetre çatlatılarak iki yakaya ayrılmasına kalem şakkı denir. Arada oluşan ve bir hazne vazifesi gören bu çatlağa mürekkep dolar ve yazarken devamlı bir şekilde aşağıya akar. Hat sanatında kullanılan kalemler kullanıldığı yere göre kamış kalem, kargı kalem, tahta kalem ve demir kalem adını alırlar. KAĞIT: Eskiden üretilen kağıtlar pürtüklü, kalemin rahat hareketine müsait olmadığı ve mürekkebi yaydığı için terbiye edilmeleri gerekiyordu. Genellikle beyaz renkte olan bu ham kağıtlar gözü yorduğundan önce arzu edilen renge boyanır sonra aherlenir (cilalanır) daha sonra da pürüzlerin giderilmesi için mührelenir. Kağıtların boyanmasında bitkilerden faydalanılır. Bitkiler su ile kaynatıldıktan sonra bir tekne içine boşaltılır. Kağıtlar bu tekne içindeki suya batırılarak suyu emmesi sağlanır. Böylece kağıt istenilen rengi alır. Kağıt, boyama işleminden geçirildikten sonra sıra aherleme işlemine tabi tutulur. Aherleme işleminden sonra kağıtlar düzgün, içe hafif kavisli ve eksiz tahta üzerine konulur. Kağıt mührelenme işleminden sonra parlar ve ütülenmişçesine düzelir. Mührelenen kağıtlar üst üste konulur ve ağırlık yardımıyla baskıya alınır. Baskıda bir yıl dinlendirildikten sonra kalemin rahatça hareket edeceği bir hal alır. MÜREKKEP: Yazı genellikle, is, zamk, su ve daha başka katkı maddelerinin katılmasıyla hazırlanan siyah mürekkeple yazılır. İs mürekkebinde kullanılan is, yakılınca is veren bezir yağı, balmumu, neft yağı, gaz yağı gibi maddelerden elde edilir. İs mürekkebinde kullanılan ve is mürekkebini kağıt üzerinde sağlamlaştıran arap zamkıdır. İs mürekkebi zamanla hiçbir şekilde solmadığı için batı usulü mürekkeplere karşı üstünlüğü vardı. Fakat bugünkü kalem sisteminde is mürekkebi kullanışlı değildir.İs mürekkebi aharli kağıda yazıldığı zaman yüzeyde kalır, silinip kazılmaya hatta yalanmaya elverişlidir. Okumuş yazmış kimseler hakkında kullanılan “fazla mürekkep yalamış” sözü de buradan gelmektedir. Hat sanatında siyah mürekkebin yanı sıra çeşitli amaçlarla sarı (zırnık), kırmızı (lal), beyaz (üstübeç) ve altın (zer) renkte mürekkepler de kullanılmıştır. HOKKA: ‘Küçük kutu’ manasına gelen Arapça bir kelimedir. Yazı yazmak için kamış kalem ve is mürekkebinin kullanıldığı devirlerde kültür hayatımızın en mühim unsurlarından biriydi. Bu kutular içerisine is mürekkebi konulur ve yazı yazarken kalem bu mürekkep içine daldırılarak mürekkep alması sağlanır. Hokka içinde ‘lika’ denilen ham ipek bulunur. Ham ipek hokka içindeki mürekkebi emer. Kalemi bu ham ipeğe dokundurmak suretiyle kalemin yazmaya yetecek kadar mürekkebi alması sağlanılır. KALEMTIRAŞ: Kalem açmak için kullanılan kalemtıraş, tig denilen kesici kısım, kıymetli malzemeden yapılmış sap ve bu ikisini birbirine bağlayan parazvanadan meydana gelir. Boyu 10-20 cm arasındadır. Kalemtıraş kalem açmanın yanı sıra kağıt kesmede ve yanlış yazılan yerleri kazımakta da kullanılır. MAKTA: Makta 2-3 cm eni, 10-20 cm boyu olan, 2-3 mm kalınlığında kemik veya fildişi bir plakadır. Bağa ve sedeften
RİH (RİK) VE RİHDAN: Mürekkebi kurutmaya yarayan toza ‘rih’ denir. Bu tozun içine konulduğu kaba da ‘rihdan’ denir.
Devamını oku...

MEYVELİ KEK

MALZEMELER: 150 gr margarin 175gr toz şeker 1 kahve fincanı toz şeker 4 bütün yumurta 1 tane yumurta sarısı 2 çay kaşığı kabartma tozu 225 gr un 50 gr kuru üzüm 50 gr ince doğranmış meyve şekerlemesi(çeşidi isteğe bağlı) Yarım paket vanilya yarım limon rendesi YAPILIŞI : toz şeker ve margarini çırpın 5 dk. kadar yumurtaları teker teker ilave ederek çırpmaya devam edin,sonra üzüm ve şekerlemeyi kremayı ilave edin en sonunda da un kabartma tozu vanilyayı ilave edip iyice karıştırın.180 derece önceden ısıtılmış fırında 45 dk pişirin.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Kabak Sandal Sefası

malzemeler:(4 kişilik) 4 tane kabak 1 Tatlı kaşığı yağ 1 su bardağı su 200 grm beyaz peynir Yarım bağ dere otu yaprakları 2 yumurtanın sarısı Üzeri için gravyer veya kaşar peyniri Yapılışı:Kabakların kabuklarını soyuyoruz,ortasından yarıp çekirdekli kısmını çıkartıyoruz kabakları bir tencereye alıp üzerine tuz su ve yağı ilave ederek bir 10 dk haşlıyoruz.sonrasında haşlanmış kabakları yağlanmış fırın kabına alıyoruz ,beyaz peynire dereotu ve yumurta sarılarını ilave edip kabakların içini bu harçla dolduruyoruz.15-20 dk fırında pişiriyoruz.kabakları fırından çıkarmaya yakın gravyer yada kaşar peyniri rendesini kapakların üzerine ilave ediyoruz.AFİYET OLSUN
Devamını oku...

Patates Mücveri

Malzeme 2 çorba kaşığı yağ 500 gr patates (rendelenmiş suyu sıkılmış) 2 tane kuru soğan 2 kahve fincanı un Yarım su bardağı beyaz peynir 4 tane yumurta tuz karabiber pul biber..isteğe bağlı kızartmak için yağ Yapılışı : Patatesleri rendeledikten sonra iki su yıkayıp iyice sıkarak fazla suyu çıkarın bir tencereye bir miktar yağ koyup kızdırın,soğanları rende yapılmış halde bi kaç dk tencerede kavurun sonrasında patatesleri de ilave ederek bir beş dk daha birlikte kavurun.ateşten bir kaba alıp ılındıktan sonra yumurtaları baharatları ve unu ilave ederek karıştırın.tavada yağı kızdırın,bir çorba kaşığı ile hazırladığınız harçtan dökün ikişer dk alt ve üstlerini kızartıp servis edin..AFİYET OLSUN
Devamını oku...

HOBİ

AYLİNNNN
Devamını oku...

YEMEK TARİFLERİ

Devamını oku...